Vår historia

Är du nyfiken på ridklubbens bakgrund? Här kan du läsa Gnarps ridklubbs historia! Från klubbens start och framåt.


Gnarps Ridklubb (GRK) bildades 1976 av ett tiotal hästintresserade tjejer i åldrarna 10-15 år som ville träffas och göra "hästiga" saker tillsammans. Från början hade vi ingenstans att hålla till utan vi brukade ha våra klubbmöten hemma hos en av medlemmarna.

1977 började vi få använda fd. kommunfullmäktigesalen i gamla kommunhuset på Kyrkvägen i Gnarp som möteslokal och där hade vi många fnissiga möten som grannen inte alls tyckte var lika roliga som vi tyckte. Ridlektioner och ponnyridningar brukade ordnas på olika täkter som vi fick låna av bönderna i Gnarp, bl.a. brukade vi hålla till vid gamla BP-macken i Frästa. De aktiviteter som ordnades var t.ex. ponnyridning, boklotterier, luciatåg, tomtetjänst och senare även ridlektioner och hopptävlingar.

1978 upplät Sven Törnqvist mark i Vallenbacken åt oss där vi kunde anlägga en permanent ridbana och ha våra lektioner och träningar. Det är marken ovanför vår ridklubb, där vår granne Toli Sjöberg idag har sina hagar. Där ordnades ridlektioner, tävlingar och träningar för olika instruktörer. Den första tränaren vi anlitade var Ingvar Sundström som då var ridskolechef på HRPK.

Nu började vi samla på oss en hel del hindermaterial. De första hinderdelarna tillverkade vi själva, en av papporna smidde hinderfötter och bomhållare. Stolpar och bommar sågades till av en annan pappa. Äntligen kunde vi anordna de första klubbtävlingarna!

1979 beviljades GRK inträde i Svenska Ponnyföreningen och Ridfrämjandet. Nya stadgar antogs. Vi kunde detta år bygga staket runt hela ridbanan och det första köpta hindermaterialet anskaffades. Inbjudningstävlingar med Alnö RK och Dellenbygdens RK anordnades och några av klubbens ekipage visade sig på tävlingar utanför föreningen.

1981 var det bra fart på tävlingsverksamheten i klubben. Flera hopptävlingar anordnades bl.a. en inbjudningstävling med Tunalid och HRPK som gäster.
En lagserie i hoppning mellan TRK, HRPK och GRK ordnades.
Även utanför klubben gjordes en hel del starter.
En Bergsjöavdelning av klubben bildades som ordnade en del egna aktiviteter.
Utbytestävlingarna och lagserien fortsatte ett par år till.

1983 fick vi köpa vårt nuvarande stall (då som Klubbhus) av Nordanstigs kommun för en symbolisk summa på 100 kr, nu hade vi äntligen en permanent lokal, desutom i anslutning till vår bana och inklusive stall med två boxplatser. Snart började vi bygga spiltor för tillfällig uppställning och kunde därmed ordna ridläger med övernattning med Victoia Johansson som ledare 1985 och 1987.

1984 kunde vi anställa vår första ridinstruktör, Marie Andersson, som började sin anställning som ungdomspraktikant. Ridlektionsverksamheten hade hittills bedrivits på inlånade privathästar men 1988 kunde klubben köpa in sin första klubbhäst. Lilla Bonnie, en vitt liten B-ponny, sto av welshras - naturligtvis JÄTTESÖT!
Klubben deltog detta år i Budkaveln som ingick i RidFs 40-årsjubileumsfirande.
En bussresa till Strömsholm på jubileumsdagen ordnades också.
Ridläger med Yvonne Idehäll som ledare ordnades.
Detta år började planerna för det nya stallet slutligen ta form; bidrag från olika håll söktes, insamlingar och lotterier ordnades.
Borgenärer värvades till banklånet. Ritningar till det nya stallet upprättades, Bod-Olle Eriksson hjälpte klubben med upprättande av dessa.

Till slut kom byggandet igång; den gamla logen revs, plattan till det nya stalldelen göts (den som läser detta och vet hur avloppet drogs får gärna höra av sig till GRK:s styrelse!).
Stommen restes och sedan började alla jobba för fullt; vi snickrade, isolerade, målade och grejade. Varenda dåvarande medlem har säkert slagit i någon spik eller målat någon bräda i detta klubbstall!
Rörmokare och elektriker samt ventilationsexperter kallades in.
Det mesta av jobbet gjordes på ideell basis men stallbygget kostade en hel del pengar ändå! Totalkostnaden för stallbygget beräknades till ca 200.000 kr.

1989 den 5 maj var det dags för den stora stall-invigningen, nu kunde hästarna flytta in!
Det var Bonnie som var klubbens egen häst i stallet från början, en del av platserna fylldes upp med privathästar. Några hästar lånades in på foder i början och även privathästar användes i verksamheten.
Snart kunde klubben köpa in fler hästar; Elza, Caramel, Cherita, Maestro och BonnieM kom till klubben under 1990 och 1991.

Milou kom till klubben 1991 som foderhäst och stannade i flera år liksom Lively Lady.
Senare kom Blomma, Tova, Jasmine med flera. Turbo, Heaven, Micita och Indina inte att förglömma liksom under senare år Hanna, Boy och Claire samt Sonatine och Dixie.

1993 kom vår största tävlingsframgång; Brita Söderström och klubbhästen Maestro placerade sig på fjärde plats vid riksfinalen i Junior Cup!

En hel del ridinstruktörer har varit anställda av klubben genom åren;
Katarina Lindberg, Anine Eskebaek, Linda Pettersson, Malin Lönnberg (Wikström), Helene Westerlund, Malin Brunzell, Fredrik Lindén, Elisabeth Kristmonsson, Helena Söderström och Eva Hammarlund.
Många ALU-jobbare har även jobbat på klubben genom åren, ingen nämnd ingen glömd!

I samband med stallbygget iordningsställdes också vår belysta uteridbana alldeles framför klubbhuset (idag stall). Den längdes sedan för att hålla måtten tävlingsmässigt och därmed flyttades all tävlingsverksamhet ner till klubbhuset och den gamla hoppbanan (idag grannens hagar) användes därefter enbart till framridning.

1993 byggdes gamla finrummet om till stor sadelkammare med rinnande vatten inklusive varmvatten (en lyx som idag tas för given) och torkmöjligheter (täcken m.m.).

1996 var det premiär för våra övernattningsläger. Då var alla sovplatser (8 st) på övervåningen klara och även toalett med dusch iordninggjord.

1999 byggdes en inglasad veranda på framsidan av klubbhuset och dessutom tapetserades kontoret om.

2000 bestämde klubben sig för att satsa på att bygga ett ridhus (planeringen påbörjades dock flera år tidigare)! För att ridhuset skulle kunna byggas behövdes mark och lämpligt markområde för ändamålet ägdes av Ingrid Törnqvist och Birgitta Törnqvist Nordin. Man ställde frågan om lov att få disponera marken, alternativt arrendera eller köpa den, varpå Ingrid och Birgitta beslöt att skänka 1 hektar mark som gåva till Gnarps Ridklubb för att bygga ett ridhus på! Vi vill rikta ett stort tack till Ingrid Törnqvist och Birgitta Törnqvist Nordin för er fina gåvohandling som varit värdefull för ridklubben!

Hösten 2001 sattes spaden i jorden och ridhusstommen restes!

2002 byggdes ytterligare ett stall med plats för sju hästar (tre spiltor och fyra boxar) i den gamla logdelen på framsidan. Stallet stod inflyttningsklart under hösten.

2002 den 26 oktober kunde ridhuset officiellt invigas under pompa och ståt med trumpetfanfarer, nationalsång, uppvisningar och mingel!

Historien berättad av Åsa Enqvist (Havela), Eva Hammarlund och Toli Sjöberg

Men vad hände sedan undrar ni nu liksom jag?
- Vad hände härefter?!
När kommer resten av klubbens historia?!

Lugn, jag tror vi får höra resten av klubbens historia när faran för COVID-19 är över och klubbens ... "rutinerade" har möjlighet att tillsammans med klubbens nuvarande Ungdomssektion får möjlighet att gå igenom de bilder och urklipp som vi har samlat under åren.

Följande personer har meddelat att de gladeligen bidrar till detta arbete;
Katarina Lindberg, Toli Sjöberg, Lena Belin, Kicki Gill, Carin Gill, Carina Engström.

Kanske vi också får med oss någon av
Anna-Karin Berglin, Helena Järvinder, Ulla Lindqvist, Christina Olsson och Kajsa Nilsson?

Det skulle även vara roligt om vi kunde få godkännande (pga GDPR) av tidigare medlemmar att få publicera bilder från tiden som gått!